Ga naar Content

Niets aan te geven? OM wil drie vrouwen cel in voor smokkel crystal meth via Schiphol

Het OM eist celstraffen tot 4,5 jaar tegen drie Britse vrouwen die in november vorig jaar bijna honderd kilo crystal meth via Schiphol Nederland probeerden binnen te smokkelen. Ze liepen tegen de lamp dankzij een douanier, die het was opgevallen dat de drie zich nerveus gedroegen bij de bagagebanden. 

Crystal meth (foto ter illustratie) - Foto: AdobeStock

De vrouwen vlogen op 14 mei vorig jaar van Los Angeles naar Schiphol. Daar geland begaven ze zich naar de bagagehal. Daar merkte een douanier op dat de vrouwen 'telkens heen en weer hadden gelopen voordat ze de zogeheten groene doorgang (niets aan te geven) kozen', schrijft het OM.

De douanier besloot de vier koffers van de vrouwen te scannen. Daaruit bleek dat in alle vier de koffers soortgelijke doorzichtige pakketten zaten, die bij het openen van de koffers 'kristallen' bleken te bevatten. In totaal ging het om 23 pakketten, waarvan één vrouw er in totaal 11 in twee koffers bij zich had. De andere twee vrouwen hadden allebei één koffer bij zich, waarin 5 en 6 pakketten zaten. 

Straatwaarde 

De vrouwen werden aangehouden, en uit onderzoek bleek dat het om de zeer verslavende drug crystal meth ging. De in totaal 92 kilo zou op straat 4,5 miljoen euro hebben opgebracht, luidt de schatting van het OM.

Uit onderzoek van het OM is gebleken dat - als de operatie was geslaagd - de vrouwen daar slechts een schijntje van zouden hebben ontvangen, namelijk zo'n 10.000 pond. De vrouwen zouden niet zijn gedwongen, maar vooral uit zijn geweest op dat geld om onder andere een beugel af te betalen, een rijbewijs te halen en een nagelstudio te starten, zo hebben ze verklaard. 

Lees ook

Twee van de drie deden het volgens justitie niet voor het eerst, zo zou blijken uit chatgesprekken, foto's van dikke stapels bankbiljetten en vele stempels in hun paspoorten. 

De officier van justitie noemt de praktijken 'zorgelijk' en wijst erop dat crystal meth fysiek en meer kapotmaakt dan bijvoorbeeld speed of cocaïne. Omdat het lastig is om te doseren, ligt een overdosis op de loer. 

Eisen

De vrouw die twee koffers bij zich had moet wat het OM betreft het langst de cel in: 4,5 jaar, wat gebruikelijk is voor het smokkelen van 50 tot 100 kilo harddrugs. Zij heeft niet bekend, de andere twee hebben hun daad wel opgebiecht. Toch moeten zij van de officier van justitie ook ruim 4 jaar (51 maanden) de cel in.

De rechter doet op 14 mei uitspraak in de zaak. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]