Ga naar Content

Toename aantal winkels in Haarlemmermeer, maar 'in de dorpen is niks meer'

In geen van de twintig grootste Nederlandse gemeenten is het winkelaanbod afgelopen jaar zo hard gestegen als in Haarlemmermeer: 7,5 procent. Wat maakt de gemeente zo aantrekkelijk voor winkeliers, en merken de bewoners daar zelf ook wat van? NH zocht het uit.

Terwijl de Haarlemmermeerse winkelcentra opbloeien, blijven de dorpskernen achter - NH Nieuws

"Je kan hier alles wat je dagelijks nodig hebt wel krijgen", vertelt Gerda. "We komen hier graag, je hebt alles lekker dicht bij elkaar", zegt John. Tevredenheid overheerst onder het winkelend publiek in winkelcentrum De Symfonie in Nieuw-Vennep. Uit heel Haarlemmermeer-Zuid komen mensen op de winkels in het dorp af.

Dat verbaast centrummanager Birgit Cramer niks: "We hebben hier in het dorp echt alles, en de ondernemers die er zijn springen echt in elk gat dat er is." Bij een wandeling door het winkelcentrum zijn bijna geen lege plekken te vinden. "Wanneer een plek vrijkomt en er dient zich daar iemand voor aan proberen we ook wel echt te helpen, om ze zo goed mogelijk te laten landen."

"Bij ons in het dorp is helemaal niks meer"

John uit Hillegom komt in Nieuw-Vennep winkelen

Maar dat de mensen in De Symfonie uit de wijde omgeving naar Nieuw-Vennep toekomen voor hun dagelijkse boodschappen spreekt ook boekdelen. John en zijn vrouw zijn vanuit Hillegom komen rijden: "Bij ons in het dorp is echt helemaal niks meer, alles staat leeg."

Ook binnen de gemeentegrenzen speelt dat probleem, vertelt Femke uit Lisserbroek: "Je kan niet meer even op de fiets naar de winkel. Je moet met de auto naar de grote kernen toe."

De cijfers

In totaal is het winkelaanbod in de gemeente Haarlemmermeer dus met 7,5 procent gestegen. Dat is de hoogste stijging van de twintig grootste gemeentes van het land, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Net als in de rest van Nederland groeit het aantal supermarkten in de gemeente de afgelopen jaren licht. Opvallend is de relatief sterke toename van het aantal kledingwinkels in Haarlemmermeer. Daar tegenover staan de boekhandels. Waar die sector nationaal gezien weer helemaal opleeft na de coronacrisis, blijft die stijging uit in de gemeente.

Want als de kleine dorpen in de gemeente leeglopen, waar komt die stijging dan vandaan? Bijvoorbeeld uit plekken als Vier Meren, het winkelcentrum in Hoofddorp dat de afgelopen twee jaar flink is verbouwd. In het drie verdiepingen tellende gebouw zijn veel grote ketens te vinden.

Rick Janssen, woordvoerder van Vier Meren, denkt dat de verbouwing een aandeel heeft gehad in de stijging, maar dat de vraag naar winkelpanden ook is toegenomen: "We hebben leegstaande winkelmeters opgevuld met nieuwe partijen, dus ik denk dat een aantal van die procenten daar echt wel vandaan komen."

Aantrekkingskracht

Maar ook als je naar de hele gemeente kijkt snapt Janssen de aantrekkingskracht van Haarlemmermeer wel: "Hoofddorp ligt onder de rook van Amsterdam, en vlakbij Schiphol, zonder dat je de prijzen hoeft te betalen die horen bij een plek in de hoofdstad. Haarlemmermeer als gebied is heel aantrekkelijk voor winkeliers."

Die aantrekkingskracht had ook een effect op juwelier Farah Aldehessy. Hij vertrok uit Amsterdam en zit sinds maart in De Symfonie: "Ik ben heel blij met deze plek, ik had mazzel dat ik er via via over hoorde. Het ging ook heel snel, twee weken nadat ik van deze ruimte had gehoord, konden we erin."

Met de auto naar de winkel

Dat trend dat er steeds minder winkels leegstaan, bevestigt Cramer: "We krijgen veel vraag naar winkels en we moeten soms zelfs 'nee' zeggen, dus het gaat hier wel aardig." En dat veel grote ketens beslag leggen op prominente winkelplekken in de gemeente, dat moet je volgens haar ook in de juiste context bekijken: "Bij zo'n winkel werken ook lokale managers, lokaal personeel, en de winkel wordt gebruikt door de lokale bevolking."

Met de winkelbezetting op centrale plekken als Nieuw-Vennep en Hoofddorp lijkt het dus goed te gaan, maar dat betekent wel dat mensen zoals Femke, Gerda en John voorlopig de auto moeten pakken.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]