Ga naar Content

4 mei: herdenkingen in Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort

De Nationale Dodenherdenking vindt zaterdag traditioneel op de Dam in Amsterdam plaats. Maar ook in de regio Haarlem zijn er diverse herdenkingen op 4 mei. De herdenking bij het Joods namenmonument in Zandvoort is vanwege de sabbat al op vrijdag 3 mei.

Oorlogsmonument Jan Gijzenbrug Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Op zaterdagavond 4 mei worden in het hele land alle oorlogsslachtoffers - burgers en militairen - herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. 

Haarlem

De centrale herdenking in Haarlem begint zaterdagavond om 18.30 uur in de St. Bavokerk op de Grote Markt. Om 19.10 uur begint daar de stille tocht naar het monument Man voor het Vuurpeloton aan de Dreef. Burgemeester Jos Wienen houdt een toespraak bij de herdenking. Om 20.00 uur precies volgen de twee minuten stilte.

Ook in het Reinaldapark in Haarlem-Oost wordt een herdenking gehouden. Die begint om 19.00 uur met een dienst in het Reinaldahuis. In Het Schoter in Haarlem-Noord start om 19.20 uur een stille tocht naar het oorlogsmonument op de Jan Gijzenbrug, even verderop. En de herdenking bij het verzetsmonument Treurende Vrouw aan de Westergracht begint zaterdag om 19.30 uur. 

Verder zijn er in Haarlem zaterdag veel herdenkingen in woningen, winkels en scholen die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de route langs en aanvangstijden van de open Joodse huizen is hier te vinden. 

Bloemendaal

De centrale herdenkingsbijeenkomst in de gemeente Bloemendaal vangt zaterdag om 18.00 uur aan in het pand van Publieke Werken aan de Brouwerskolkweg 2 in Overveen. Een klein uur later begint de stille tocht naar de Eerebegraafplaats aan de Zeeweg.

De wandeling duurt ongeveer veertig minuten, voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een speciale bus. De Zeeweg wordt om 18.00 uur ter hoogte van de Militairenweg tijdelijk afgesloten voor auto's en fietsers.

Tekst loopt door onder de foto.

Stille tocht over Zeeweg naar dodenherdenking op Eerebegraafplaats - Foto: NH Media

In Bloemendaal zijn nog twee herdenkingsbijeenkomsten: op het Wildhoefplantsoen en bij het monument De Peinzende Vrouw aan de Bennebroekerlaan in Bennebroek. Beiden beginnen zaterdag om 19.30 uur.

Heemstede

Aan de Vrijheidsdreef in Heemstede staan twee oorlogsmonumenten. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur volgt het Wilhelmus, dragen scholieren gedichten voor en houdt burgemeester Falgun Binnendijk een afsluitende toespraak.

Zandvoort

Omdat 4 mei dit jaar op zaterdag valt en omdat de wekelijkse rustdag in het jodendom - de sabbat - is, wordt de herdenking bij het Joods namenmonument op de hoek van de J. van Heemskerckstraat en Dr. J.G. Mezgerstraat al op vrijdag 3 mei gehouden. De herdenking begint om 12.00 uur.

De centrale herdenking in de badplaats is zaterdagavond om 20.00 uur bij het monument aan de Van Lennepweg.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]