Ga naar Content

Zomerseizoen in aantocht: Zandvoort zet in op 'susteams' en camera's

Voor strandgangers die plannen hebben om rottigheid te trappen, is er geen ontsnappen aan de camera's in Zandvoort. Met het zomerseizoen in aantocht is dat de boodschap van burgemeester David Moolenburgh aan potentiële relschoppers.

Een beveiliger bij een strandtent. - Foto: Laurens Niezen / NH Media

Bewakingscamera's die bezoekers op de complete wandelroute van het NS-station tot het Badhuisplein in de gaten houden, de inzet van susteams die ruzies in de kiem smoren, een uitvalsbasis van de politie op de boulevard en strandtenthouders die via een portofoon een directe lijn hebben met de politie.  

Geert Wilders

David Moolenburgh benadrukt dat de maatregelen geen antwoord zijn op de rellen van vorig jaar juni. In het eerste zonovergoten weekeinde van 2023 bedreigden jongeren toen badgasten en werden vrouwen seksueel geïntimideerd. Het zorgde voor veel onrust in de badplaats en was voor PVV-leider Geert Wilders aanleiding voor een bezoek om zijn steun uit te spreken aan onder meer de strandtenthouders.  

Wél zegt Moolenburgh dat de ongeregeldheden 'een aantal maatregelen heeft versneld'. Zo is er haast gemaakt met de plaatsing van de bewakingscamera's op Boulevard de Favauge. Ook wordt, behalve de paviljoenhouders, de manager van de Dirk van den Broek-supermarkt aangesloten op een portofoonnetwerk waarmee hij zonder tussenkomst van de meldkamer  contact kan leggen met de politie. Vorig jaar voelden medewerkers van deze winkel zich dat bewuste weekeinde bedreigd door jongeren.

Dreigende situatie

Die dreigende situatie was voor de manager aanleiding de deuren van zijn zaak eerder te sluiten. Vorige week bracht de directeur van Dirk van den Broek naar buiten dat het bedrijf managers van veertig vestigingen gaat uitrusten met bodycams. Welke dat zijn, maakt de directie niet bekend, maar gezien de ongeregeldheden vorig jaar zal de winkel op het Zandvoortse Burgemeester Engelbertsstraat er daar waarschijnlijk één van zijn.        

Uitvalsbasis

Nieuw is ook een uitvalsbasis voor de politie op Boulevard de Favauge. Moolenburgh: ''We zetten een container neer waar de politie spullen kan opslaan. Het is een zichtbaar object waardoor mensen kunnen zien: hé, er is politie aanwezig.'' Bijzonder is dat de politie de plek ook gaat gebruiken om personeel te werven. Tevens kunnen badgasten er informatie krijgen over ondermijning of hoe om te gaan met ‘meld misdaad anoniem’.   

Tekst loopt door onder de foto.

Geert Wilders op bezoek in Zandvoort. Naast hem het Zandvoortse PVV-Tweede Kamerlid Marco Deen. - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Om relschoppers te slim af te zijn en ongeregeldheden zodoende in de kiem te smoren, is  samenwerking volgens Moolenburgh het sleutelbegrip. Elke dinsdag is er overleg met alle betrokkenen: politie, handhaving, gemeente, paviljoenhouders, de reddingsbrigade en nu ook de manager van Dirk van den Broek.

Motorkapoverleg

Moolenburgh: ''We kijken dan vooruit naar het komend weekeinde. Wat voor periode is het? Wordt het mooi weer? Zijn er grote evenementen? Alles brengen we in kaart. Dat levert enorme winst op. Daarnaast hebben we op heel drukke dagen drie keer per dag een zogenoemd motorkapoverleg. Dan steken we even kort te koppen bij elkaar: wat is de stand van zaken en waar is eventueel onrust?" De informatie over dat laatste komt voor een belangrijk deel van de susteams, groepjes handhavers die vuurtjes doven voordat er brand is ontstaan.  

Buurtvaders

Verder is er nauw contact met het politiekorps Amsterdam. Dat staat op haar beurt weer dicht bij de buurtvaders die inzicht kunnen geven in het doen en laten van een deel van de jongeren uit de hoofdstad. De ongeregeldheden vorig jaar werden deels toegeschreven aan jeugd uit Amsterdam die per scooter naar Zandvoort was gekomen.  

Moolenburgh, die als burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde, benadrukt het grote aantal veranderingen waarmee Zandvoort te maken heeft. Door de wereldwijde uitstraling van de Formule 1 komen bezoekers tegenwoordig uit alle windstreken. En anders dan vroeger komen ze niet meer 's morgens vroeg, maar pas in de loop van de middag en avond.

''Het overgrote deel gedraagt zich. Helaas is er een kleine groep die met enige regelmatig overlast veroorzaakt''

David Moolenburgh, burgemeester van Zandvoort

''Dat geeft grote uitdagingen. De beleving is 's avonds nu eenmaal anders. Door gebruik van drank en middelen is er dan een ander soort overlast dan overdag. Ik vind overigens dat we hier goed mee omgaan, dankzij de samenwerking van de politie met de paviljoenhouders. Ik ben er trots op zoals dat verloopt.''

Festival

Om de complexiteit van de veiligheidsmaatregelen aan te geven, vergelijkt Moolenburgh een drukke stranddag met een festival. ''Met mooi weer hebben we 100.000 mensen in Zandvoort. Dat is te vergelijken met een evenement als Mysteryland. Het overgrote deel van die mensen is welwillend en gedraagt zich. Die willen alleen genieten en plezier hebben. Maar helaas is er een kleine groep die met enige regelmaat overlast veroorzaakt. Daar moeten we ons op prepareren. Daar zijn we, mét alle partijen, heel druk mee bezig.''  

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]